Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, soczyste, zdrowe, proste do wykonania
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Składniki
Opłukać mięso, wytrzeć do sucha, obrać z błon, pokroić jak na gulasz. Przygotować marynatę - 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku (zduszony w prasce), rozmaryn, imbir (jeśli świeży!), szczypta soli i pieprzu - wymieszać razem z mięsem. Odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 2 godz. Później partiami (4 łyżki oliwy) smażyć mięso na złoto. W drugim rondlu rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojony w półplasterki por (biała część), poddusić, dodać szpinak, mocno podgrzać (ewentualnie można trochę podlać wodą). Do przygotowanej bazy warzywnej dodać usmażone mięso, podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem (jeśli sproszkowany). Podawać z grzankami z chleba tostowego lub z ryżem ugotowanym na sypko.