Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cały wczorajszy dzień myślałam co zrobić z pieczarkami. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Wyszło na prawdę smacznie.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18449
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9506
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18449
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9506
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Kuskus zalać bulionem, tak aby płynu było o ok 0,5 cm więcej niż kaszy. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej drobno pokrojone pieczarki i dusić do momentu odparowania niemal całego płynu. Brokuła podzielić na maleńkie różyczki, lekko posolić, zalać wrzątkiem i gotować ok 2-3 min. Po tym czasie odcedzić. Połączyć kuskus z pieczarkami, brokułem i natką pietruszki drobno posiekana. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty odrywać ostrożnie kolejne liście i zanurzać na ok. 1-2 min we wrzątku. Z przygotowanych liści odciąć dolną, najgrubszą część oraz włókna. Na liściu ułożyć farsz i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia położyć liście kapusty, na nich układać ściśle gołąbki. Jeśli w naczyniu układamy więcej warstw gołąbków, to każdą oddzielamy liśćmi. Na wierzch również układamy liście. Gołąbki zalewamy bulionem do ok 2/3 wysokości naczynia, następnie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na ok 40 min.
Sos: Pomidory z puszki przelać do garnka. Gotować na małym ogniu ok 15-20 min, tak aby pomidory się rozpadły a powstały sos lekko odparował. Następnie dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Gotowe gołąbki przełożyć na talerze i polać sosem. Smacznego