Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gołąbki z mięsem i marchewką"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Z kapusty wytnij głąb, nie uszkadzając liści. Całą główkę włóż do wrzątku na około 5 minut. Schłódź w zimnej wodzie z octem winnym (aby kapusta nie zmieniła koloru). Następnie oddziel od siebie pojedyncze kapuściane liście. Nożem odetnij zgrubienie, które się na nich znajduje.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Gdy wystygnie, połącz ją z mielonym mięsem i ryżem. Wbij jajko, wrzuć marchewkę i dopraw solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Nadzienie wykładaj na liście i ciasno zwijaj, tworząc nieduże gołąbki równej wielkości.
Kapustę, która została, pokrój w duże kawałki i ułóż na dnie garnka z oliwą, dodaj tymianek, czosnek i listki laurowe. Włóż gołąbki, zalej niedużą ilością wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.Źródło: Na żywo