Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 146
Dodano: 03.08.2011
Odsłon: 88520
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do garnka z wodą osoloną dwiema łyżkami stołowymi soli należy wrzucić 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe i około 10-15 ziaren czarnego pieprzu, następnie umieścić tam uprzednio oczyszczone golonki i pozostawić na okrągłą dobę w chłodnym miejscu.
Po wyjęciu golonek z wody należy je z grubsza opłukać i natrzeć mieszanką przypraw takich jak sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka i pozostawić na 4 godziny w lodówce.
Wyjęte z lodówki golonki włożyć do rękawa, wlewając doń pół puszki piwa i odrobinę oleju roślinnego, zawiązać rękaw i piec przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Osobiście preferuje serwowanie takiej golonki z ziemniakami i surówką z białej kapusty przy kieliszku dobrego bimbru, smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

polkangaroo 08 lipca 2016Zgłoś do usunięcia
Brawo moje smaki!!!20 Kto głosował? | Odpowiedz

miranda 04 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
to musi być pyszne !20 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 03 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
A ja tam najbardziej lubię z chrzanem i frytkami. Wspaniały przepis :)22 Kto głosował? | Odpowiedz

nana 03 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
a, przepis na bimber.... Odpowiedzi: 1 ▼13 Kto głosował? | Odpowiedz

MARIO84 03 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis bajka. Dobry pomysł zarówno na golonkę jak i bimber:)22 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 03 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy sposób na golonkę, muszę wypróbować, pozdrawiam21 Kto głosował? | Odpowiedz