Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz węgierski Bogracz

Gulasz węgierski Bogracz

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 10090

Pikantny,aromatyczny,tradycyjnie przygotowywany nad paleniskiem przysmak węgierski. Można odtworzyć jego niepowtarzalny smak również w swoim domu w tradycyjnym garnku. Zapraszam na małą podróż :)

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • 3 papryki (czerwona,zielona,żółta)
  • 3 pomidory malinowe
  • Cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki papryki ostrej
  • Szklanka gorącej wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierw przygotowuje wszystkie składniki:mięso kroje w kostkę,
    boczek w plastry a następnie w cieńkie paseczki.
    Cebulę kroję w drobną kosteczkę,czosnek przeciskam przez preskę (można drobno posiekać nożem)
    Papryki przekrajam,oczyszczam z nasion i kroję w większą kostkę.
    Pomidory sparzam wrzątkiem,obieram,usuwam z nich pestki wraz z wodnitym miąższem.Pozostałość kroję w ćwiartki.
    Ziemniaki obieram,również kroję w kostkę,zalewam zimną wodą i odstawiam.

  2. Nastawiam garnek,dobrze go nagrzewam po czym wkładam boczek i podsmażam aż wytopi się z niego tłuszcz i stanie się dość chrupiący.

  3. Dodaje do boczku trzy łyżki masła oraz oliwę,gdy masło się roztopi,wkładam cebulę,dokładnie mieszam i podsmażam na średnim ogniu około 5 minut.Po tym czasie dorzucam czosnek i chwilkę smażę.

  4. Czas na mięso,z tego powodu podkręcam ogień,dokładam je partiami,by nie stracić temperatury.
    Podsmażam kilka minut.

  5. Po tym czasie,dosypuję papryki oraz łyżkę koncentratu pomidorowego,mieszam a po chwili dolewam szklankę gorącej wody.
    Zmniejszam ogień,pokrywkę zostawiam trochę uchyloną.
    Duszę całość aż do miękkości mięsa.

  6. Dodaję ziemniaki,delikatnie mieszam,gotuję około 15 minut,następnie wkładam papryki a po 10 minutach pomidory.Gotuję jeszcze kilka minut i gotowe.
    :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 07 grudnia 2017 Z wołowiną o niebo lepsze, a choć łyżka kminku (całego) do gotowania znacznie podkręci smak. Węgierskie potrawy to sama miłość :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń