Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantny,aromatyczny,tradycyjnie przygotowywany nad paleniskiem przysmak węgierski. Można odtworzyć jego niepowtarzalny smak również w swoim domu w tradycyjnym garnku. Zapraszam na małą podróż :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1447
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 79
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1447
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 79
Składniki
Pierw przygotowuje wszystkie składniki:mięso kroje w kostkę, boczek w plastry a następnie w cieńkie paseczki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę,czosnek przeciskam przez preskę (można drobno posiekać nożem) Papryki przekrajam,oczyszczam z nasion i kroję w większą kostkę. Pomidory sparzam wrzątkiem,obieram,usuwam z nich pestki wraz z wodnitym miąższem.Pozostałość kroję w ćwiartki. Ziemniaki obieram,również kroję w kostkę,zalewam zimną wodą i odstawiam.
Nastawiam garnek,dobrze go nagrzewam po czym wkładam boczek i podsmażam aż wytopi się z niego tłuszcz i stanie się dość chrupiący.
Dodaje do boczku trzy łyżki masła oraz oliwę,gdy masło się roztopi,wkładam cebulę,dokładnie mieszam i podsmażam na średnim ogniu około 5 minut.Po tym czasie dorzucam czosnek i chwilkę smażę.
Czas na mięso,z tego powodu podkręcam ogień,dokładam je partiami,by nie stracić temperatury. Podsmażam kilka minut.
Po tym czasie,dosypuję papryki oraz łyżkę koncentratu pomidorowego,mieszam a po chwili dolewam szklankę gorącej wody. Zmniejszam ogień,pokrywkę zostawiam trochę uchyloną. Duszę całość aż do miękkości mięsa.
Dodaję ziemniaki,delikatnie mieszam,gotuję około 15 minut,następnie wkładam papryki a po 10 minutach pomidory.Gotuję jeszcze kilka minut i gotowe. :) Smacznego!