Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z podgrzybków z boczkiem"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Szalotki i boczek kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, czosnek, boczek, posypujemy brązowym cukrem, mieszamy. Wlewamy czerwone wino, smażymy. Łączymy z bulionem i zagotowujemy. Dodajemy umyte i pokrojone podgrzybki, gotujemy.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i gotujemy 5–6 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, ocet balsamiczny, doprawiamy kminkiem, papryką, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec dodajemy ziemniaczane kuleczki i zaraz podajemy w głębokich talerzach.Źródło: Rewia