Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z podgrzybków z boczkiem"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 162
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą miękkie. Szalotki i boczek kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, czosnek, boczek, posypujemy brązowym cukrem, mieszamy. Wlewamy czerwone wino, smażymy. Łączymy z bulionem i zagotowujemy. Dodajemy umyte i pokrojone podgrzybki, gotujemy.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Z powstałej masy formujemy niewielkie kulki i gotujemy 5–6 minut we wrzącej osolonej wodzie.
Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, ocet balsamiczny, doprawiamy kminkiem, papryką, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 10 minut. Pod koniec dodajemy ziemniaczane kuleczki i zaraz podajemy w głębokich talerzach.Źródło: Rewia