Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk na sposób prowansalski

Indyk na sposób prowansalski

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Indyk na sposób prowansalski"

Składniki

  • 80 dag fileta z indyka
  • 1 niewielka cytryna
  • 5 obranych dużych ząbków czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstego miodu
  • kieliszek (100 ml) białego wina
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół (lub po 1 łyżeczce suszonych): tymianku
  • oregano
  • estragony
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Indyk na sposób prowansalski

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: 1.Cytrynę sparz, wytrzyj, wyciśnij z niej sok. Mięso opłucz, osusz, skrop sokiem cytrynowym.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem i miodem. Dodaj zioła oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Mięso natrzyj powstałą pastą i odstaw na godzinę.

  3. Następnie filet przełóż do brytfanki. Podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 40 minut. Przed podaniem pieczeń pokrój w plastry.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń