Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk na zielonej łące

Indyk na zielonej łące

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 49

Przepis pochodzi z odcinka 247 ipla Ewa Wachowicz . Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik. Indyk doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobierać wedle gustu.

Składniki

  • 400g fileta z indyka świeżo
  • 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • zmielony pieprz
  • Tymianek
  • rozmaryn
  • zioła prowansalskie
  • 200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)
  • Sos:
  • 50g liści świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 75g orzechów nerkowca
  • 30g migdałów
  • 50g sera żółtego (parmezan)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 350g mrożonego zielonego groszku
  • 300ml śmietany 18%
  • 70ml oliwy z oliwek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Indyk na zielonej łące

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.

  2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut.

  3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
    z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

  5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.

  6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń