Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy marmurek"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16714
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 301
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22984
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16714
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 301
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22984
Składniki
ok. 105 minut
Mrożone jagody przełożyć na sitko i pozostawić, by rozmarzły i odciekły. Posiekać 10 dag białej czekolady, stopić ją w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą), przestudzić. Masło utrzeć z 25 dag cukru. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Wlać mleko.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem i podzielić na dwie części. Rozmrożone jagody zmiksować na mus. Do jednej połowy ciasta dodać czekoladę i 2 łyżki mąki, a do drugiej mus jagodowy i świeże borówki amerykańskie (trochę owoców pozostawić do dekoracji).
Podłużną foremkę-keksówkę (poj. 2 l) posmarować tłuszczem. Oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej na przemian jasne i jagodowe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 75 minut. W połowie czasu pieczenia ciasto można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Pozostałą czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Białka ubić z solą i resztą cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszać z przestudzoną czekoladą. Ciasto wyjąć z piekarnika.
Wierzch posmarować bezą, formując fale. Znów wstawić do piekarnika, piec jeszcze 8-10 minut, aż beza się zezłoci. Ciasto wystudzić, udekorować odłożonymi borówkami.Źródło: Życie na gorąco