Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jarskie szaszłyki"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Filety opłucz i osusz (mrożone musisz wcześniej rozmrozić), skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, posyp solą oraz pieprzem. Następnie pokrój je na kawałki.
Cebule obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki. Kolorowe papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Część miąższu pokrój na kawałki zbliżone wielkością do ryby. Resztę posiekaj w drobną kosteczkę.
Przygotuj 4 patyki do szaszłyków, namocz je w zimnej wodzie. Kolejno nadziewaj kawałki mintaja, cebulę oraz kolorowe papryki. Szaszłyki układaj na posmarowanej olejem folii aluminowej, zawiń. Grilluj (na ruszcie lub w piekarniku) 15-25 minut.
Ryż przepłucz na sicie, zalej wodą i ugotuj według przepisu. Kukurydzę osącz z zalewy. Ugotowany ryż wymieszaj z kukurydzą oraz posiekaną papryką. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry. Podawaj do szaszłyków. Danie dekoruj liśćmi rukoli.
Czas ok. 45 min; porcja – 350 kcal, cena 3,30 zł.
Tradycyjne szpadki lub patyczki do szaszłyków możesz zastąpić kawałkami trawy cytrynowej (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością). Dzięki nim grillowane ryby, krewetki, warzywa czy mięso nabiorą wspania- łego aromatu.Źródło: Świat kobiety