Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jesienna tarta"
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38447
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1263
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38447
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1263
Składniki
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Z ciasta oderwij mały kawałek, odłóż. Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2 garście suchej fasoli. Piecz około 10 minut w temperaturze 200°C.
Dynię pokrój w niezbyt dużą kostkę. Gotuj na parze lub we wrzącej wodzie ok. 10 min. Do miseczki wlej śmietankę kremówkę, dodaj kwaśną śmietanę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Dokładnie zmiksuj.
Na podpieczony spód wylej masę śmietanowo-jajeczną i rozłóż kawałki dyni. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego listki. Ułóż na wierzchu. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie