Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kacze udka po francusku"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 775
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 944
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2504
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 775
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 944
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2504
Składniki
Mięso opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Przełóż do dużej miseczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj, dodaj do udek. Dołóż 5 gałązek tymianku oraz listek laurowy. Całość przemieszaj i odłóż na ok. 5 godzin.
Zamarynowane udka oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Potem kacze udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia podlewaj bulionem i skrapiaj koniakiem. Pod koniec pieczenia udka posyp boczkiem pokrojonym w kosteczkę.
Mięso serwuj np. z jarzynką z karmelizowanej cebuli oraz białej rzodkwi. Danie udekoruj pozostałymi gałązkami tymianku.Źródło: Tina