Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z chrupiącą skórką

Kaczka z chrupiącą skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1915

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Kaczka z chrupiącą skórką"

Składniki

  • 1 kaczka (2–2,5 kg)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka bulionu
  • 3–4 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g żurawiny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaczkę ułóż w żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu i posyp vegetą. Do wewnątrz wsyp majeranek, dodaj łyżkę masła. Przykryj kaczkę folią i piecz ok. 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

  2. Rozpuść miód w szklance bulionu. Jabłka wydrąż, pozbaw gniazd nasiennych i wypełnij żurawiną. Gdy kaczka będzie gotowa, zdejmij folię, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni, ułóż jabłka w naczyniu obok kaczki i piecz aż będą miękkie.

  3. Podczas pieczenia co chwilę polewaj kaczkę i jabłka wywarem z miodu i bulionu. Skórka kaczki ma być chrupiąca.

    Źródło: Show

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń