Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kalafiorowe kopuły z czosnkowymi grzankami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 200
Składniki
Kalafiory oczyść, opłucz, gotuj 8 minut w lekko posolonej wodzie. Mięso mielone wymieszaj z jajkami, słodką papryką i chili. Dodaj koncentrat pomidorowy, sezam, oregano i mąkę. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Kalafiory wyjmij, osącz, lekko przestudź.
Każdą główkę kalafiora oblep mięsną masą. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Czosnek obierz, zmiksuj z oliwą i przetrzyj przez sitko. Chlebek pita pokrój na kawałki. Włóż do miseczki. Skrop czosnkową oliwą. Kawałki pieczywa dodaj do kalafiorów po ok. 35 minutach pieczenia.
Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Fetę utrzyj z jogurtem. Trochę ziół odłóż do dekoracji, resztę wsyp do sosu. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotowe kalafiory w mięsnym płaszczyku podawaj z grzankami czosnkowymi oraz sosem jogurtowym. Przed podaniem posyp odłożonymi wcześniej ziołami.
ok. 1 godziny i 15 minut, 1 porcja 910 kcalŹródło: Tina