Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuściane zawijańce"
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17539
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6685
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17539
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6685
 
         
        Składniki
Kapustę włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Po 3-5 minutach zdejmij pierwszą warstwę liści. Ponownie włóż główkę do wrzątku, gotuj przez kilka minut. Zdejmij następne liście. Starannie wykrój z nich zgrubiałe białe nerwy.
Ryż ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, wymieszaj z rozdrobnioną mielonką. Dodaj obraną, posiekaną i przesmażoną na łyżce oleju cebulę oraz jajka. Farsz starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na liściach kładź porcje farszu, zwijaj gołąbki. Każdy dodatkowo owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczkami. Gołąbki ułóż w dużym rondlu lub garnku o grubym dnie (na spodzie możesz ułożyć kilka liści kapusty). Zalej wodą. Duś pod przykryciem około 50 minut.
Odbierz szklankę wywaru z duszenia, połącz z koncentratem pomidorowym, śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku. Wlej do gołąbków. Wsyp groszek. Duś jeszcze 10 minut.
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 410 kcal, cena 3,40 zł.
Aby farsz do gołąbków był zwarty i nie rozsypywał się podczas jedzenia, nie używaj gotującego się na sypko ryżu typu paraboiled. Lepszy będzie zwykły ryż kleisty. Inny sposób to dodanie do mięsa oraz ryżu startego żółtego sera.Źródło: Świat kobiety