Do góry

Dania główne Przepis na:

Karczek z oregano

Karczek z oregano

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Karczek z oregano"

Składniki

  • 4 plastry karczku wieprzowego
  • 4-5 łyżek keczupu łagodnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 małej łyżeczki soli
  • pieprz
  • olej do smażenia (ok. 3 łyżki)
  • listki świeżego oregano do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karczek z oregano

Przygotowanie

  1. Mięso opłukuję. Keczup mieszam z 2 łyżkami oleju, przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Tą zaprawą dokładnie nacieram mięso, wkładam je do naczynia, przykrywam folią i wstawiam do lodówki na kilkanaście godzin. Karczek przygotowuję na trzy sposoby.

  2. Zamarynowane mięso wrzucam na rozgrzany tłuszcz, obsmażam z obu stron, przykrywam patelnię pokrywką i duszę ok. 45 min, ewentualnie podlewając lenią wodą.

  3. Karczek wkładam do rękawa do pieczenia, piekę w temp. 200°C ok. godz.

  4. Piekę mięso na grillu lub patelni grillowej. Obsypuję listkami oregano.

  5. 60 min • Porcja 370 kcal • Koszt porcji 1,70 zł • Przepis na 4 porcje.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń