Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie smaczne,zdrowe.Likwiduje intensywny zapach specyficzny dla karpia.
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 40
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 40
Składniki
Karpia czyscimy, odkrajamy łeb,płetwy i ogonek.Kroimy na dzwonka grubości ok.3 cm.Myjemy i układamy w naczyniu (misce),które nie przejdzie zapachem ryby np.szklane.Następnie solimy i pieprzymy(dość obficie,ale tak żeby nie przesolić) ,wkrajamy cebulę uprzednio pokrojoną w kostkę ok3-5 mm. Mieszamy w naczyniu tak aby rybę dokładnie okrywały wszystkie składniki.Przykrywamy przezroczystą folią wstawiamy do lodówki.Mieszamy co pewien czas (pierwszy raz po 1-2 godz,) Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin np. na noc.(Im dłużej stoi tym bardziej aromatyczny).Następnego dnia przed smażeniem ponownie mieszamy,dosypujemy mąki i znowu mieszamy.Wytworzoną prawie papką obłożyć karpia i układać na nie za dużej ilosci rozgrzanego oleju.Podsmazyć z obu stron,nastepnie dodać masło na patelnię.W tej maslanej pianie dosmazyc ,następnie wyjąc na pólmisek ,udekorować i podawać,W inne naczynie żaroodporne wkładamy do podgrzania lub jesli ktos lubi wilgotnego karpia. Mozna przed podaniem wstawić pod przykryciem do piekarnika uprzednio posypujac wiórkami masła(niektórzy posypują lekko vegetą)na 10-15 minut. Podawać z surówką najlepiej z kiszonej kapusty i ziemniakami z wody Smacznego :)