Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoflaczki to znakomity pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Dodatek wędzonego boczku, pieczarek i przypraw świetnie podkręca ich smak.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 177
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 321
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 96
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 177
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 321
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 96
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie w tradycyjny sposób. Następnie poczekaj aż trochę ostygną i wtedy przeciśnij je przez praskę. Możesz też rozgnieść je mocno widelcem.
Boczek wędzony, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Kiedy boczek się zarumieni, a warzywa zmiękną, przełóż je do ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Wbij jajko i dodaj mąkę. Połącz, tworząc jednolitą masę gotową do smażenia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Z masy uformuj małe kotlety i smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.