Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiełbasa w sosie piwnym

Kiełbasa w sosie piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kiełbasa w sosie piwnym"

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 papryczki chili
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piwo wlać do garnka wraz ze szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać dwie posiekane cebule i białą kiełbasę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut.

  2. Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Wyjąć kiełbaski z wywaru i odstawić w ciepłe miejsce, a resztę zmiksować. Powstały w ten sposób sos doprowadzić do wrzenia i zaciągnąć zasmażką. Znów zagotować.

  3. Sos doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Ostatnią cebulę obrać, pokroić w ósemki i przesmażyć na oleju na złoty kolor. Kiełbaski przełożyć na talerze, polać sosem. Udekorować podsmażonymi cząstkami cebuli i posiekaną papryczką chili.

  4. Kiełbaski w sosie piwnym urosną do rangi wykwintnego dania, jeśli zaserwujemy je w wydrążonych, białych chlebkach.

  5. ok. 45 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń