Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 16
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 46
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 193
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 16
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 46
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 193
Składniki
Ziemniaki dokładnie tłukę (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia), można też przecisnąć je przez praskę, wtedy masa ziemniaczana jest gładsza i bardziej aksamitna. Układam je w misce i rysuję krzyżyk dzielący ziemniaki na cztery części. Jedną czwartą wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjęte ziemniaki i oto dobra proporcja na udane kluski. Dorzucam jajko (niekoniecznie) i formuję małe, spłaszczone kulki. Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę i gotuję je w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię są gotowe. Po wystygnięciu kluski nadają się do zamrażania. Układam je na desce, wkładam do zamrażarki , a gdy już stwardnieją przesypuję do woreczków na mrożonki.