Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z czerwonymi śliwkami

Kluski z czerwonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12883

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kluski z czerwonymi śliwkami"

Składniki

  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 30 dag twarogu półtłustego zmielonego
  • 4 ziemniaki
  • szklanka bułki tartej
  • 7 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • czerwone śliwki
  • śmietana 12 proc
  • cynamon
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, posól i ugotuj. Odcedzone ziemniaki utłucz i wystudź. Do miski przełóż ziemniaki, dodaj twaróg, jajka, mąkę i wyrób ciasto.

  2. Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Wrzuć je do rondelka, dodaj kilka łyżek cukru, uduś. Nie mieszaj, by zachować całe owoce.

  3. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i cukier. Lekko przysmaż. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszcz w dłoniach, na środku połóż łyżeczkę bułki tartej. Brzegi ciasta zlep, formuj knedle. Gotuj je pięć minut, odcedź. Podawaj ze śliwkami i śmietaną.

  4. Czas: około godziny.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń