Dania główne Przepis na:
Kluski z czerwonymi śliwkami

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12883
Dodano: 11.02.2008
Odsłon: 2
Składniki
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 30 dag twarogu półtłustego zmielonego
- 4 ziemniaki
- szklanka bułki tartej
- 7 dag masła
- 4 łyżki cukru
- czerwone śliwki
- śmietana 12 proc
- cynamon
- cukier puder
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą, posól i ugotuj. Odcedzone ziemniaki utłucz i wystudź. Do miski przełóż ziemniaki, dodaj twaróg, jajka, mąkę i wyrób ciasto.
-
Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki. Wrzuć je do rondelka, dodaj kilka łyżek cukru, uduś. Nie mieszaj, by zachować całe owoce.
-
Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą i cukier. Lekko przysmaż. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszcz w dłoniach, na środku połóż łyżeczkę bułki tartej. Brzegi ciasta zlep, formuj knedle. Gotuj je pięć minut, odcedź. Podawaj ze śliwkami i śmietaną.
-
Czas: około godziny.
Źródło: Dobry Tydzień
Komentarze do przepisu (0)