Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokardki z tuńczykiem"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36660
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3739
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 548
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2949
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36660
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3739
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 548
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2949
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dołóż do niej pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki; możesz też użyć pomidorów z puszki).
W trakcie, gdy pomidory się smażą, przygotuj makaron kokardki – ugotuj go al dente (na półtwardo) według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze.
Do sosu dołóż następnie odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie wymieszaj (ja tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię, gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki). Dopraw do smaku.
Następnie sos tuńczykowo-pomidorowy wyłóż na przygotowany makaron. Całość posyp kaparami (dodatek kaparów doskonale podkreśla smak potrawy) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Danie podaj udekorowane listkami świeżej bazylii.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Świat kobiety