Przepis wart wypróbowania: "Kokardki z tuńczykiem"
Kokardki z tuńczykiem
Składniki
- 25 dag makaronu kokardki
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki kaparów
- 2 pomidory
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek, bazylia do dekoracji
Składniki
- 25 dag makaronu kokardki
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki kaparów
- 2 pomidory
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek, bazylia do dekoracji

Etapy przygotowania
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dołóż do niej pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki; możesz też użyć pomidorów z puszki).
W trakcie, gdy pomidory się smażą, przygotuj makaron kokardki – ugotuj go al dente (na półtwardo) według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze.
Do sosu dołóż następnie odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie wymieszaj (ja tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię, gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki). Dopraw do smaku.
Następnie sos tuńczykowo-pomidorowy wyłóż na przygotowany makaron. Całość posyp kaparami (dodatek kaparów doskonale podkreśla smak potrawy) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Danie podaj udekorowane listkami świeżej bazylii.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Świat kobiety
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1123

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1123

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 103


Składniki
- 25 dag makaronu kokardki
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki kaparów
- 2 pomidory
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek, bazylia do dekoracji
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dołóż do niej pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki; możesz też użyć pomidorów z puszki).
W trakcie, gdy pomidory się smażą, przygotuj makaron kokardki – ugotuj go al dente (na półtwardo) według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze.
Do sosu dołóż następnie odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie wymieszaj (ja tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię, gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki). Dopraw do smaku.
Następnie sos tuńczykowo-pomidorowy wyłóż na przygotowany makaron. Całość posyp kaparami (dodatek kaparów doskonale podkreśla smak potrawy) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Danie podaj udekorowane listkami świeżej bazylii.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Świat kobiety