Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokardki z tuńczykiem"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 79
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 79
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dołóż do niej pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej warto je sparzyć i obrać ze skórki; możesz też użyć pomidorów z puszki).
W trakcie, gdy pomidory się smażą, przygotuj makaron kokardki – ugotuj go al dente (na półtwardo) według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze.
Do sosu dołóż następnie odsączonego z oleju tuńczyka. Delikatnie wymieszaj (ja tuńczyka dokładam na samym końcu, gdyż lubię, gdy w daniu wyczuwalne są większe jego kawałki). Dopraw do smaku.
Następnie sos tuńczykowo-pomidorowy wyłóż na przygotowany makaron. Całość posyp kaparami (dodatek kaparów doskonale podkreśla smak potrawy) oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Danie podaj udekorowane listkami świeżej bazylii.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Świat kobiety