Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kokilki z niespodzianką"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15289
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34868
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 15289
Składniki
Czas przygotowania 70 minut, 330 kcal porcja.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w posolonej wodzie (ok. 30 min). Odcedź je, odparuj, stawiając na chwilę garnek na włączonym palniku. Dodaj połowę masla lub margaryny i ugnieć tłuczkiem na aksamitne piure. Przypraw solą i pieprzem.
Dorsza umyj, odetnij skórę i sprawdź, czy nie ma ości (jeśli je wyczujesz, usuń pęsetą). Dorsza pokrój w kostkę. W rondelku zagotuj mleko. Włóż pokrojoną rybę, znów zagotuj. Zdejmij z ognia. Po 5 min odcedź, zostawiając mleko.
Wędzonego łososia pokrój w paseczki. Na patelni stop pozostałe masło (lub margarynę). Zasyp mąką. Mieszając smaż chwilę, po czym wlej mleko, w którym moczył się dorsz. Energicznie mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą i pieprzem. Do 8 kokilek żaroodpornych włóż po porcji dorsza i łososia. Zalej ryby beszamelem, na wierzch wyłóż piure ziemniaczane. Posyp startym serem. Piecz 30 min w 200 st.Źródło: Tina