Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mroczne, tajemnicze, pyszne i uzależniające
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10124
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10124
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Składniki
Jak w klasycznym risotto: na maśle podsmażamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy ryż i mieszamy kilka razy. Ryż ten jest zupełnie inny od arborio, którego zazwyczaj używamy do risotto, na pewno się nam nie zeszkli, co to, to nie... Dlatego mieszamy kilka razy, niech się oblepi masłem i wlewamy wino. Dalej postepujemy jak przy klasycznym risotto, to jest dolewamy gorący bulion za każdym razem, kiedy poprzednia porcka zostanie wchłonięta, a kiedy zużyjemy bulion, wlewamy mleczko kokosowe. Ilość płynów powinna być wystarczająca, aby ryż osiągnął odpowiednią miękkość. Ja lubię jak jest lekko twardy, ale jeśli dla kogoś będzie za twardy, wówczas należy dolać nieco więcej bulionu i jeszcze chwilę pogotować...
Kurki podsmażamy na maśle do momentu aż cały sok wyparuje i patelnia będzie prawie sucha, doprawiamy sola, pieprzem i wrzucamy do risotto pod koniec gotowania. mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy...