Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mroczne, tajemnicze, pyszne i uzależniające
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 434
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8696
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13434
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2700
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 434
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8696
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13434
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2700
Składniki
Jak w klasycznym risotto: na maśle podsmażamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy ryż i mieszamy kilka razy. Ryż ten jest zupełnie inny od arborio, którego zazwyczaj używamy do risotto, na pewno się nam nie zeszkli, co to, to nie... Dlatego mieszamy kilka razy, niech się oblepi masłem i wlewamy wino. Dalej postepujemy jak przy klasycznym risotto, to jest dolewamy gorący bulion za każdym razem, kiedy poprzednia porcka zostanie wchłonięta, a kiedy zużyjemy bulion, wlewamy mleczko kokosowe. Ilość płynów powinna być wystarczająca, aby ryż osiągnął odpowiednią miękkość. Ja lubię jak jest lekko twardy, ale jeśli dla kogoś będzie za twardy, wówczas należy dolać nieco więcej bulionu i jeszcze chwilę pogotować...
Kurki podsmażamy na maśle do momentu aż cały sok wyparuje i patelnia będzie prawie sucha, doprawiamy sola, pieprzem i wrzucamy do risotto pod koniec gotowania. mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy...