Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mroczne, tajemnicze, pyszne i uzależniające
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 256
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 774
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3622
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Jak w klasycznym risotto: na maśle podsmażamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy ryż i mieszamy kilka razy. Ryż ten jest zupełnie inny od arborio, którego zazwyczaj używamy do risotto, na pewno się nam nie zeszkli, co to, to nie... Dlatego mieszamy kilka razy, niech się oblepi masłem i wlewamy wino. Dalej postepujemy jak przy klasycznym risotto, to jest dolewamy gorący bulion za każdym razem, kiedy poprzednia porcka zostanie wchłonięta, a kiedy zużyjemy bulion, wlewamy mleczko kokosowe. Ilość płynów powinna być wystarczająca, aby ryż osiągnął odpowiednią miękkość. Ja lubię jak jest lekko twardy, ale jeśli dla kogoś będzie za twardy, wówczas należy dolać nieco więcej bulionu i jeszcze chwilę pogotować...
Kurki podsmażamy na maśle do momentu aż cały sok wyparuje i patelnia będzie prawie sucha, doprawiamy sola, pieprzem i wrzucamy do risotto pod koniec gotowania. mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy...