Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bażant to naprawdę smaczne i zdrowe mięso. Tłuszcz gęsi podkreśla jego smak. Dodatkową atrakcją dla podniebienia jest dereniówka.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
Oczyszczone filety z bażanta marynujemy we wcześniej przygotowanej w moździerzu marynacie z listków tymianku i rozmarynu, soli, pieprzu i słodkiej papryki i zawijamy w skórę gęsi, następnie owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnego dnia nagrzewamy piec konwekcyjny (bądź piekarnik) na 240 stopni i wkładamy roladę na 17-20 minut. Po wyjęciu roladę przekładamy do przygotowanego/przetopionego/ tłuszczu z gęsi i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w centymetrowe słupki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obgotowane warzywa podsmażamy na maśle /najlepiej klarowanym/, doprawiamy solą, suszonym majerankiem, papryką słodką do smaku i na sam koniec dodajemy odrobinę miodu do karmelizowania.
Tak przygotowane jarzyny podajemy z roladą z bażanta konfitowaną w tłuszczu gęsim.