Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 28
Dodano: 07.04.2011
Odsłon: 7669
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Oczyszczone filety z bażanta marynujemy we wcześniej przygotowanej w moździerzu marynacie z listków tymianku i rozmarynu, soli, pieprzu i słodkiej papryki i zawijamy w skórę gęsi, następnie owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnego dnia nagrzewamy piec konwekcyjny (bądź piekarnik) na 240 stopni i wkładamy roladę na 17-20 minut. Po wyjęciu roladę przekładamy do przygotowanego/przetopionego/ tłuszczu z gęsi i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w centymetrowe słupki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obgotowane warzywa podsmażamy na maśle /najlepiej klarowanym/, doprawiamy solą, suszonym majerankiem, papryką słodką do smaku i na sam koniec dodajemy odrobinę miodu do karmelizowania.
Tak przygotowane jarzyny podajemy z roladą z bażanta konfitowaną w tłuszczu gęsim.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

dani3422 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
A przepraszam ,dereniówkę to mam wypić w czasie gotowania , jedzenia czy może dodać do potrawy ?1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 08 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
no , no ... w takim razie bażanty gniazdujące obok mojego domu ( bardzo licznie i głośno zresztą- zwłaszcza rano :( ) mogą czuć się zagrożone :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetta73 07 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobry przepis,a danie wyglada smakowicie.Uwielbiam dziczyzne,jest zdrowa i smaczna.Pozdrawiam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 07 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Ale czadowe!A jak podane!mmmm0 Kto głosował? | Odpowiedz