Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka dyniowe z prażonymi orzechami i miodem

Kopytka dyniowe z prażonymi orzechami i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 110

Dodano:

Odsłon: 460

Jesień to zdecydowanie czas dyni, która w połączeniu z kurkumą i miodem cudownie nas rozgrzewa w zimne listopadowe dni. Uwielbiam ją za delikatny smak, który można zmieniać w zależności od tego na co mamy ochotę. Niesamowite, że można ja wykorzystać do tylu potraw. W mojej kuchni na parapecie prężą się piękne pomarańczowe dynie, czekając cierpliwie w kolejce na moje kolejne kuchenne inspiracje. Dziś postanowiłam przygotować rozgrzewające kopytka dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi i miodem. Smakują cudnie i uśmiechają się do nas z talerza swoim złocistym kolorem.

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 200 g puree z dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Garść orzechów włoskich
  • 2 -3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • Szczypta soli i pieprzu do przyprawienia sosu
  • Opcjonalnie parmezan do posypania dania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze

  2. Do naczynia przełożyć puree z dyni, dodać zmielony twaróg oraz mąkę, jajko, kurkumę i sól ( jeśli ciasto będzie za bardzo wilgotne to dodać więcej mąki, aż nie będzie się przyklejać do rąk)
    Całość zagnieść, stolnicę podsypać mąką
    Formować wałeczki z ciasta i pokroić na kluseczki nożem

  3. Wodę zagotować, kluseczki wrzucać partiami i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody

  4. Orzechy uprażyć na suchej patelni, zmniejszyć gaz, dodać masło, aż się roztopi i dodać łyżeczkę miodu, całość popieprzyć do smaku i wymieszać
    Gorące kluseczki przełożyć na patelnię i obtoczyć w sosie maślano – orzechowym
    Od razu podawać, można posypać tartym parmezanem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń