Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to zdecydowanie czas dyni, która w połączeniu z kurkumą i miodem cudownie nas rozgrzewa w zimne listopadowe dni. Uwielbiam ją za delikatny smak, który można zmieniać w zależności od tego na co mamy ochotę. Niesamowite, że można ja wykorzystać do tylu potraw. W mojej kuchni na parapecie prężą się piękne pomarańczowe dynie, czekając cierpliwie w kolejce na moje kolejne kuchenne inspiracje. Dziś postanowiłam przygotować rozgrzewające kopytka dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi i miodem. Smakują cudnie i uśmiechają się do nas z talerza swoim złocistym kolorem.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 137
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 137
Składniki
Dynie pokroić na ćwiartki, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 180 stopni przez godzinę, następnie usunąć pestki, obrać ze skórki i zmiksować na aksamitną masę w blenderze
Do naczynia przełożyć puree z dyni, dodać zmielony twaróg oraz mąkę, jajko, kurkumę i sól ( jeśli ciasto będzie za bardzo wilgotne to dodać więcej mąki, aż nie będzie się przyklejać do rąk) Całość zagnieść, stolnicę podsypać mąką Formować wałeczki z ciasta i pokroić na kluseczki nożem
Wodę zagotować, kluseczki wrzucać partiami i gotować aż wypłyną na powierzchnię wody
Orzechy uprażyć na suchej patelni, zmniejszyć gaz, dodać masło, aż się roztopi i dodać łyżeczkę miodu, całość popieprzyć do smaku i wymieszać Gorące kluseczki przełożyć na patelnię i obtoczyć w sosie maślano – orzechowym Od razu podawać, można posypać tartym parmezanem