Do góry

Dania główne Przepis na:

Korona z żeberek

Korona z żeberek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 243

Przepis wart wypróbowania: "Korona z żeberek"

Składniki

  • 1-1 i 1 kg żeberek (płat)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 20 dag ryżu
  • 2-3 średnie marchewki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Korona z żeberek

Przygotowanie

  1. Do garnka wlej 1 i 1 l bulionu, podgrzej. Włóż do niego umyte żeberka, gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną (40-50 min). Do miseczki wlej sok pomarańczowy oraz sok cytrynowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mielony imbir, cukier, pieprz kajeński oraz 2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj. Gorące żeberka wyjmij z garnka, zalej marynatą, wymieszaj. Gdy przestygną, wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  2. Żeberka wyjmij z marynaty, uformuj z nich okrąg i zwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Płat mięsa możesz też podzielić na dwie części i zrobić dwie mniejsze korony. Mięso przełóż do żaroodpornego okrągłego naczynia (ma stać). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

  3. Marchewki obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w pozostałym bulionie. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodaj do niego marchewki, wymieszaj. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Wnętrze wypełnij ugotowanym ryżem.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 680 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń