Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Korona z żeberek"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 125
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20719
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27016
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4411
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 125
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20719
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 27016
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1080
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4411
Składniki
Do garnka wlej 1 i 1 l bulionu, podgrzej. Włóż do niego umyte żeberka, gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną (40-50 min). Do miseczki wlej sok pomarańczowy oraz sok cytrynowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mielony imbir, cukier, pieprz kajeński oraz 2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj. Gorące żeberka wyjmij z garnka, zalej marynatą, wymieszaj. Gdy przestygną, wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Żeberka wyjmij z marynaty, uformuj z nich okrąg i zwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Płat mięsa możesz też podzielić na dwie części i zrobić dwie mniejsze korony. Mięso przełóż do żaroodpornego okrągłego naczynia (ma stać). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Marchewki obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w pozostałym bulionie. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodaj do niego marchewki, wymieszaj. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Wnętrze wypełnij ugotowanym ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 680 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie