Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Korona z żeberek"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1669
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 616
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3788
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2532
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1669
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 616
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3788
Składniki
Do garnka wlej 1 i 1 l bulionu, podgrzej. Włóż do niego umyte żeberka, gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną (40-50 min). Do miseczki wlej sok pomarańczowy oraz sok cytrynowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mielony imbir, cukier, pieprz kajeński oraz 2 łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj. Gorące żeberka wyjmij z garnka, zalej marynatą, wymieszaj. Gdy przestygną, wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Żeberka wyjmij z marynaty, uformuj z nich okrąg i zwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Płat mięsa możesz też podzielić na dwie części i zrobić dwie mniejsze korony. Mięso przełóż do żaroodpornego okrągłego naczynia (ma stać). Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Marchewki obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w pozostałym bulionie. Gdy przestygną, pokrój je w drobną kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodaj do niego marchewki, wymieszaj. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Wnętrze wypełnij ugotowanym ryżem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 680 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie