Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1430
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1430
Składniki
Mięso mielone (ja użyłam wieprzowo- wołowego) łączymy z utartą cebulą (na dużych oczkach), wyciśniętym czosnkiem i jajkiem.
Dodać przyprawy, ja używam dużej ilości pieprzu ziołowego, trochę pieprzu czarnego mielonego i papryki słodkiej i ostrej. Odrobinę soli (pamiętając, że mięso mielone pakowane w folię jest już solone).
Przyprawy razem z mięsem i pozostałymi składnikami dobrze wymieszać.
Do oddzielnej miseczki wsypać bułkę tartą, wlać troszkę mleka, wymieszać, stworzyć taką papkę, która będzie jednolita i bez grudek. Następnie połączyć to z mięsem i ponownie dobrze wymieszać.
Mięso formować w kulki, obtaczać w bułce tartej i układać na talerzyku. Dobrze jest moczyć rękę w ciepłej wodzie, wtedy mięso nie przykleja się do dłoni. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ja podaję z ziemniakami i sałatką.