Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomidorowy z grzankami"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 628
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 778
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 625
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 43
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 628
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 778
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 625
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 43
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,70 zł.
Marchewki, pietruszkę oraz ćwiartkę selera starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do garnka, zalej litrem wody ze sporą szczyptą soli, doprowadź do wrzenia.
Kawałek pora umyj pod bieżącą wodą, posiekaj drobno, dodaj do gotujących się warzyw. Wkrusz dwie kostki bulionowe (mogą być warzywne lub mięsne).
Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą (użyj pomidorów bez skórki). Gotuj razem jeszcze 15 minut.
Zupę zdejmij z og nia, zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek, podgrzej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ozdób bazylią.
Parmezan zetrzyj na tarce lub pokrój nożem szczelinowym w cienkie płatki. Kromki bagietki opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż łyżeczkę pesto i porcję parmezanu. Podawaj do zupy.Źródło: Świat kobiety