Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem pomidorowy z grzankami"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8425
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 513
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8425
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 513
Składniki
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,70 zł.
Marchewki, pietruszkę oraz ćwiartkę selera starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do garnka, zalej litrem wody ze sporą szczyptą soli, doprowadź do wrzenia.
Kawałek pora umyj pod bieżącą wodą, posiekaj drobno, dodaj do gotujących się warzyw. Wkrusz dwie kostki bulionowe (mogą być warzywne lub mięsne).
Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą (użyj pomidorów bez skórki). Gotuj razem jeszcze 15 minut.
Zupę zdejmij z og nia, zmiksuj na gładki krem. Ponownie ustaw na kuchni. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek, podgrzej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ozdób bazylią.
Parmezan zetrzyj na tarce lub pokrój nożem szczelinowym w cienkie płatki. Kromki bagietki opiecz w tosterze, piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż łyżeczkę pesto i porcję parmezanu. Podawaj do zupy.Źródło: Świat kobiety