Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krewetki na pomidorach"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 235
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 235
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 4,10 zł
Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij łyżką cedzakową, trzymaj w cieple.
Krewetki oczyść starannie, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krewetki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz całość solą i mielonym imbirem (pół łyżeczki), skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny,
Smaż, mieszając, kilka minut. Krewetki zdejmij z patelni. Lekko przestudź, pozbaw pancerzy.
Pomidory przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą, obierz. Usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Wymieszaj z poszatkowaną cebulą. Dopraw łyżką oleju, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Porcje sałatki rozłóż na talerze. Na nich umieść kopytka i krewetki. Dekoruj danie zielonym sosem pesto oraz listkami świeżej bazylii.
Formowanie sałatki (a także np. ryżu) będzie łatwiejsze, jeśli użyjesz metalowego ringu. To specjalna obręcz ze stali nierdzewnej, którą wykorzystuje się również do pieczenia małych biszkoptów.Źródło: Świat kobiety