Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak po indyjsku"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 947
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 348
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2687
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 947
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 348
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 150
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2687
Składniki
Umyj piersi kurczaka i pokrój na porcje. Papryczki chili poprzekrawaj wzdłuż, oczyść z nasion, posiekaj drobno razem z orzechami włoskimi i włóż do misy.
Dodaj mielony mak, curry, tłuczony kmin, sok z cytryny i sól. Dobrze wymieszaj, włóż do tego porcje kurczaka i dobrze je obtocz. Odłóż na około 15 minut.
Obierz cebulę, czosnek, imbir i drobno pokrój. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj porcje kurczaka i podsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso posyp posiekanym imbirem, posól, dopraw pieprzem i podlej wodą (ok. 200 ml).
Naczynie przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 50 minut. Około 15 min przed końcem podlej kurczaka mlekiem kokosowym i dopiecz. Podawaj z duszonym ryżem i rodzynkami, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i ćwiartkami limonki.
Czas przygotowania: 75 minut 390 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień