Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w sosie curry"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34162
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1364
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, wsyp curry i, mieszając, smaż 2-3 min. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę; zeszklij ją. Włóż rozdrobnione pomidory z puszki, duś na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku cukrem. Na koniec włóż kurczaka wraz z zalewą jogurtową.
Całość duś na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, a z cebuli, pomidorów i jogurtu otrzymasz spójny sos. Gdyby sos był za gęsty, możesz do niego dodać trochę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie