Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak w sosie curry"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Składniki
Piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do miski. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były zanurzone w marynacie. Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, wsyp curry i, mieszając, smaż 2-3 min. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę; zeszklij ją. Włóż rozdrobnione pomidory z puszki, duś na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw do smaku cukrem. Na koniec włóż kurczaka wraz z zalewą jogurtową.
Całość duś na niewielkim ogniu aż mięso zmięknie, a z cebuli, pomidorów i jogurtu otrzymasz spójny sos. Gdyby sos był za gęsty, możesz do niego dodać trochę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie