Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne danie, ktore nie wymaga duzo przygotowan. Doskonale na kazda okazje, od urodzin poprzez romantyczna kolacje i zwykly obiad
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kurczaka posolic i popieprzyc, polozyc na bardzo rozgrzanej patelni( skora do dolu) i nie przewracac az zbrazowieje. ODstawic na bok, na ta sama patenie dac pokrojony w paseczki boczek. Dodac warzywa, smazyc kilka minut az lekko zmiekna.
Do miski lub naczynia wlozyc kurczaka (schlodzonego), warzywa i boczek. Odlozyc do zimnego mieksca (lodowki) na przynajmiej dobe.
Kurczaka dac na gleboka patelnie, razem z winem, liscmi laurowymi i tymiankiem(jesli uzywamy). Odczekac az wino sie zagotuje, zmniejszyc ogien do praktycznie minimum i przykryc. Po ok 30-40 minutach, jak wino zgestnieje a udka beda prawie gotowe dodac warzywa i boczek.
Sprobowac czy jest wystarczajaco slone, jesli nie to dodac sol, ewentualnie rozpuszona kostke rosolowa.
Jesli sos jest zbyt rzadki, mozna dodac lyzeczke maki rozpuszonej w zimnej wodzie. W zadnym wypadku nie dajemy smietany!
Kurczaka, razem z warzywami podawac z ziemniakami puree!