Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9
Dodano: 05.11.2009
Odsłon: 1374
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kurczaka posolic i popieprzyc, polozyc na bardzo rozgrzanej patelni( skora do dolu) i nie przewracac az zbrazowieje. ODstawic na bok, na ta sama patenie dac pokrojony w paseczki boczek. Dodac warzywa, smazyc kilka minut az lekko zmiekna.
Do miski lub naczynia wlozyc kurczaka (schlodzonego), warzywa i boczek. Odlozyc do zimnego mieksca (lodowki) na przynajmiej dobe.
Kurczaka dac na gleboka patelnie, razem z winem, liscmi laurowymi i tymiankiem(jesli uzywamy). Odczekac az wino sie zagotuje, zmniejszyc ogien do praktycznie minimum i przykryc. Po ok 30-40 minutach, jak wino zgestnieje a udka beda prawie gotowe dodac warzywa i boczek.
Sprobowac czy jest wystarczajaco slone, jesli nie to dodac sol, ewentualnie rozpuszona kostke rosolowa.
Jesli sos jest zbyt rzadki, mozna dodac lyzeczke maki rozpuszonej w zimnej wodzie. W zadnym wypadku nie dajemy smietany!
Kurczaka, razem z warzywami podawac z ziemniakami puree!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Ivona 27 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Lekka poprawka ....Coq au vin to nie krczak tylko kogut winie.Oczywiście w ten sposób można tez zrobić kurę czy właśnie kurczaka.Kawałki mięsa smaży się na tłuszczu tj.maśle lub margarynie ze słoniną.Wino powinno być nie tylke tanie,co wytrawne,wręcz cierpkie i ciężkie.Na boczku należy usmażyć pieczarki.Poza tym jest jeszcze czosnek i wątróbka z koguta dodana do sosu na końcu (oczywiście roztarta,a sos następnie przecedzony..... I natka pietruszki...:)0 Kto głosował? | Odpowiedz