Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki zapiekane z jajkiem"
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 111
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9359
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 979
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1148
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 111
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9359
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 979
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1148
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę, i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż 6-8 minut.
Następnie wlej wino, mieszając smaż, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę. Mieszając podgrzewaj całość jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę kurkowo-śmietanową przelej do żaroodpornych miseczek. Na środek każdej miseczki wbij jajko. Wierzch jajka oprósz solą oraz pieprzem. Miseczki wstaw do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości miseczek).
Piecz ok. 15 minut w temp. 150°C aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z tostami lub świeżym pieczywem.
40 minut. Porcja: 380 kilokalorii
Kurek nie trzymaj zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną i stracą smak.Źródło: Świat i Ludzie