Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki zapiekane z jajkiem"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 359
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1769
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 348
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 359
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1769
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 348
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę, i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż 6-8 minut.
Następnie wlej wino, mieszając smaż, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę. Mieszając podgrzewaj całość jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę kurkowo-śmietanową przelej do żaroodpornych miseczek. Na środek każdej miseczki wbij jajko. Wierzch jajka oprósz solą oraz pieprzem. Miseczki wstaw do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości miseczek).
Piecz ok. 15 minut w temp. 150°C aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z tostami lub świeżym pieczywem.
40 minut. Porcja: 380 kilokalorii
Kurek nie trzymaj zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną i stracą smak.Źródło: Świat i Ludzie