Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki zapiekane z jajkiem"
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7883
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3120
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7883
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 298
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3120
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 595
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę, i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż 6-8 minut.
Następnie wlej wino, mieszając smaż, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę. Mieszając podgrzewaj całość jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę kurkowo-śmietanową przelej do żaroodpornych miseczek. Na środek każdej miseczki wbij jajko. Wierzch jajka oprósz solą oraz pieprzem. Miseczki wstaw do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości miseczek).
Piecz ok. 15 minut w temp. 150°C aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z tostami lub świeżym pieczywem.
40 minut. Porcja: 380 kilokalorii
Kurek nie trzymaj zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną i stracą smak.Źródło: Świat i Ludzie