Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurki zapiekane z jajkiem"
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę, i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż 6-8 minut.
Następnie wlej wino, mieszając smaż, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę. Mieszając podgrzewaj całość jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę kurkowo-śmietanową przelej do żaroodpornych miseczek. Na środek każdej miseczki wbij jajko. Wierzch jajka oprósz solą oraz pieprzem. Miseczki wstaw do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości miseczek).
Piecz ok. 15 minut w temp. 150°C aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z tostami lub świeżym pieczywem.
40 minut. Porcja: 380 kilokalorii
Kurek nie trzymaj zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną i stracą smak.Źródło: Świat i Ludzie
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3567
Zawsze smaczna i zdrowa. Prosta, szybka i łatwa w wykonaniu. Pasuje prawie do...
Odsłon: 3567
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę, i osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż 6-8 minut.
Następnie wlej wino, mieszając smaż, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę oraz posiekaną natkę. Mieszając podgrzewaj całość jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę kurkowo-śmietanową przelej do żaroodpornych miseczek. Na środek każdej miseczki wbij jajko. Wierzch jajka oprósz solą oraz pieprzem. Miseczki wstaw do większego naczynia wypełnionego wodą (powinna sięgać do 2/3 wysokości miseczek).
Piecz ok. 15 minut w temp. 150°C aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z tostami lub świeżym pieczywem.
40 minut. Porcja: 380 kilokalorii
Kurek nie trzymaj zbyt długo w wodzie, bo nią nasiąkną i stracą smak.Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młoda kapusta z mięsem
Dania główne
Ziemniaki zapiekane z młodą kapusta i mini kotleciki mielone w sosie pomidorowym
Dania główne
Marynowana pierś kurczaka z grilla
Dania główne
Kurczak z groszkiem i marchewką
Młoda kapusta z mięsem
Młoda kapusta z mięsem, pomidorami, pachnąca koperkiem. To danie to smak wios...
Odsłon: 75
Ziemniaki zapiekane z młodą kapusta i mini kotleciki mielone w sosie pomidorowym
Pyszne danie jednogarnkowe zapraszam po przepis .
Odsłon: 137