Do góry

Dania główne Przepis na:

lasagne inna niż wszystkie

lasagne inna niż wszystkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 818

Jest to wyjątkowe danie ze względu na swoje nietypowe składniki a bardzo smakuje, nie tylko mi ale również osobom dla których mam przyjemność gotować.Może służyć jako potrawa nie tylko na niedzielny stół ale również w dzień powszedni.

Składniki

  • -ok. 0.5 kg mięsa mielonego
  • - 1 mała marchew
  • - kawałek pora
  • -1 nieduża cebula
  • - kilka plastrów sera bądź około 100-150 g sera startego
  • -ok.0.5-1kg ziemniaków
  • -sól, pieprz, bazylia oregano, orientacyjnie tymianek
  • -pomidory w puszce
  • -2-3 zabki czosnku
  • - ok.5-6 łyżek mleka
  • - 2-3 łyżki śmietany
  • - masło do wysmarowania brytfanki i na wierzch lasagne
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
lasagne inna niż wszystkie

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki i stawiamy na ogniu. Wodę solimy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora przekroić na pól i zsiekać kawałek resztę warzyw zszatkować na niedużych oczkach. Całość przysmażyć na gorącym oleju, po zeszkleniu cebuli dodać mięso mielone. Przelać do pojemnika pomidory z puszki, dodać czosnek, całość razem zmiksować blenderem, masa stanie się aksamitna i puszysta.Kiedy mięso z warzywami jest już zarumienione dodajemy przyprawy. Ziemniaki powinny być już gotowe, jeśli nie zaczekamy jeszcze chwilkę, Z ugotowanych ziemniaków robimy puree. Ziemniaki odlewamy, dodajemy mleko i śmietanę, ubijamy na puree. Brytfankę smarujemy masłem, na spód układamy ok. 4 plastrów sera lub trochę sera startego. Na ser wykładamy całość mięsa z warzywami. Górę wykładamy jeszcze serem Kolejno wykładamy nasze puree ziemniaczane Na wierzch naszej zapiekanki wykładamy kilka kawałków masła. Całość zapiekamy 30 minut w temp. 200 stopni.

  2. Lasagne kroimy na kilka części, jak delikatnie przestygnie wykladamy na talerz. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń