Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisie podałem dużo warzyw, ale tak naprawdę wrzucamy to co mamy. Podstawą tutaj była dla mnie marchewka.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31262
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 106
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31262
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
Łopatkę pokroiłem w plastry, brzydsze kawałki odkroiłem i zamroziłem - będzie na mielone.
Plastry łopatki obtoczyłem posoliłem i posypałem przyprawami. Obtoczyłem w mące i podsmażyłem na bardzo gorącym oleju. Następnie zalałem wodą, wrzuciłem listek laurowy, kilka ziaren angielskich. Dusiłem aż mięso zaczęło mięknąć.
Cebulę posiekałem w kostkę, podsmażyłem i dorzuciłem do duszonego mięsa. Gdy łopatka zaczęła mięknąć dodałem marchewki pokrojone w talarki i resztę posiekanych warzyw. Doprawiłem i dusiłem wspólnie z mięsem. Gotowy sos zaklepałem mąką ze śmietaną, posypałem natką pietruszki. Podawałem z ryżem.
Łatwo tutaj przemycić odrobinę zdrowia, w sosie nikt nie zauważy kurkumy, ostropestu czy siemienia lnianego...