Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łososiowy przysmak marynarza"
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13146
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 100
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 133
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13146
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 100
Składniki
Czas przygotowania 80 min.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w posolonej wodzie ok. 20 min. Po tym czasie odcedź je, lekko przestudź, a nas tępnie obierz z łupinek i pokrój w średniej grubości plasterki.
Cebule obierz, opłucz, pokrój w krążki. Filet z łososia umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę. Mieszając, smaż, aż stanie się szklista. Naczynie zdejmij z ognia. Koperek opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Wędzonego łososia pokrój natomiast w paski.
Śmietanę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Dopraw na pikantnie solą i mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki z surowym łososiem, cebulą i koperkiem. przypraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego wymieszane . Polej je równomiernie sosem. Rozłóż wędzonego łososia, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Piecz ok. 40 min w 200 st.
Aromatyczne dodatki
Do sosu dodaj 2 łyżki chrzanu ze słoiczka albo łyżkę musztardy sarepskiej. Możesz go też doprawić sokiem z cytryny lub limonki.Źródło: Tina