Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łososiowy przysmak marynarza"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11830
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1295
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12480
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11830
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1295
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12480
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3424
Składniki
Czas przygotowania 80 min.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w posolonej wodzie ok. 20 min. Po tym czasie odcedź je, lekko przestudź, a nas tępnie obierz z łupinek i pokrój w średniej grubości plasterki.
Cebule obierz, opłucz, pokrój w krążki. Filet z łososia umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę. Mieszając, smaż, aż stanie się szklista. Naczynie zdejmij z ognia. Koperek opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Wędzonego łososia pokrój natomiast w paski.
Śmietanę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Dopraw na pikantnie solą i mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki z surowym łososiem, cebulą i koperkiem. przypraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego wymieszane . Polej je równomiernie sosem. Rozłóż wędzonego łososia, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Piecz ok. 40 min w 200 st.
Aromatyczne dodatki
Do sosu dodaj 2 łyżki chrzanu ze słoiczka albo łyżkę musztardy sarepskiej. Możesz go też doprawić sokiem z cytryny lub limonki.Źródło: Tina