Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łososiowy przysmak marynarza"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1057
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1239
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4245
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19597
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1057
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1239
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4245
Składniki
Czas przygotowania 80 min.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w posolonej wodzie ok. 20 min. Po tym czasie odcedź je, lekko przestudź, a nas tępnie obierz z łupinek i pokrój w średniej grubości plasterki.
Cebule obierz, opłucz, pokrój w krążki. Filet z łososia umyj, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę. Mieszając, smaż, aż stanie się szklista. Naczynie zdejmij z ognia. Koperek opłucz, dokładnie osusz, drobno posiekaj. Wędzonego łososia pokrój natomiast w paski.
Śmietanę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Dopraw na pikantnie solą i mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj ziemniaki z surowym łososiem, cebulą i koperkiem. przypraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego wymieszane . Polej je równomiernie sosem. Rozłóż wędzonego łososia, posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Piecz ok. 40 min w 200 st.
Aromatyczne dodatki
Do sosu dodaj 2 łyżki chrzanu ze słoiczka albo łyżkę musztardy sarepskiej. Możesz go też doprawić sokiem z cytryny lub limonki.Źródło: Tina