Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie idealne na lekką kolację - wystarczająco wykwintne by skonsumować je wraz z partnerem przy lampce wina, jak i nieskomplikowane – nie trzeba stać nad garami cały dzień. Dodatkowo – wszystkie owoce morza to afrodyzjaki – idealny sposób by skusić swojego wybranka ;-)
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21481
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 144
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 319
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 432
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21481
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 144
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 319
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 432
Składniki
Krewetki rozmrażamy (jeśli mamy mrożone), usuwamy ogonki, myjemy.
Masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szybko smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalił. Smażymy dosłownie chwilkę – chodzi o to by czosnek uwolnił swój smak i zapach.
Dodajemy krewetki i przesmażamy je dosłownie kilka minut, po trochę z każdej strony.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i również chwilkę przesmażamy mieszając całość.
Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy aż wino odparuje (ma być płynne, ale nie możemy czuć silnego zapachu alkoholu).
Dodajemy śmietankę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Zmniejszamy ogień i czekamy aż całość zgęstnieje.
Gdy całość zgęstnieje dodajemy ugotowany a’l dente makaron i wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Makaron z krewetkami doprawiamy do smaku solą i pieprzem.