Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie idealne na lekką kolację - wystarczająco wykwintne by skonsumować je wraz z partnerem przy lampce wina, jak i nieskomplikowane – nie trzeba stać nad garami cały dzień. Dodatkowo – wszystkie owoce morza to afrodyzjaki – idealny sposób by skusić swojego wybranka ;-)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 126
Polecam.
Odsłon: 5005
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 126
Polecam.
Odsłon: 5005
Składniki
Krewetki rozmrażamy (jeśli mamy mrożone), usuwamy ogonki, myjemy.
Masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szybko smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalił. Smażymy dosłownie chwilkę – chodzi o to by czosnek uwolnił swój smak i zapach.
Dodajemy krewetki i przesmażamy je dosłownie kilka minut, po trochę z każdej strony.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i również chwilkę przesmażamy mieszając całość.
Wlewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy aż wino odparuje (ma być płynne, ale nie możemy czuć silnego zapachu alkoholu).
Dodajemy śmietankę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Zmniejszamy ogień i czekamy aż całość zgęstnieje.
Gdy całość zgęstnieje dodajemy ugotowany a’l dente makaron i wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Makaron z krewetkami doprawiamy do smaku solą i pieprzem.