Do góry

Dania główne Przepis na:

Miękka karkówka

Miękka karkówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 56

Przepis wart wypróbowania: "Miękka karkówka"

Składniki

  • 6 plastrów chudej karkówki
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • pół opakowania przyprawy do żeberek
  • olej
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej. Marynata: łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego jabłkowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miękka karkówka

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Bożena Badach z Długiej Kościelnej

  2. Karkówkę umyj, lekko rozbij, natrzyj lekko solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Włóż do miski.

  3. Marynata: wymieszaj, dokładnie posmaruj żeberka ze wszystkich stron. Szczelnie przykryj folią spożywczą, wstaw na noc do lodówki.

  4. Cebule obierz, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na dużej patelni, podsmaż plastry karkówki z obydwu stron. Dodaj cebule, podduś. Dodaj resztki marynaty, duś do miękkości (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody). Sos zagęść mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  5. czas przygotowania40 min ilość porcji6 cena za porcję2,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń