Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Minifrittata z czarnymi i zielonymi oliwkami"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 314
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 461
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1173
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 314
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 461
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1173
Składniki
czas ok. 45 min; porcja – 160 kcal, cena 1,50 zł
Jajka wbij do miski, roztrzep starannie, dodaj zimne mleko, wymieszaj. Ser typu feta osącz z ewentualnej zalewy, pokrój w kostkę lub pokrusz. Osącz ze słonej zalewy czarne i zielone oliwki. Pokrój je na mniejsze kawałeczki.
Przygotuj 8 foremek na muffinki (lub babeczki). Każdą z nich posmaruj masłem. Masę jajeczną dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do foremek (maksymalnie do połowy ich wysokości). Dodaj pokrojoną fetę oraz 1/3 posiekanych oliwek.
Foremki z masą ustaw na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 160 st. 30-35 minut. W tym czasie opłucz i osusz natkę, oderwij listki, grubo posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi oliwkami. Dekoruj gotowe minifrittaty.Źródło: Świat kobiety