Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitarty z nektarynkami i lawendą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier puder i wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło lub margarynę, całość posiekaj szerokim nożem. Następnie dodaj jajko oraz wodę i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij nożem koła i wylep nimi dno oraz boki foremek do tarty. Spody ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Następnie usuń papier, na cieście ułóż pokrojone w plastry nektarynki i piecz jeszcze 10 min. Gdy minitarty wystygną, owoce polej miodem i posyp kwia tami lawendy.
Rada: 30 dag cukru wymieszaj z 4 łyżkami suszonej lawendy, odstaw na ok. 2 tygodnie – otrzymasz aromatyczny cukier.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie