Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat prób, tony przepisów sprawdzonych, w końcu trafiłam na to czego oczekiwałam. Sos na placek robię sama, mam na całą zimę. Przepis na piekarnik gazowy.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10557
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4606
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424487
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10557
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336865
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4606
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424487
Składniki
Najpierw nagrzewamy piekarnik na maxa. W tym czasie podgrzewamy lekko mleko, dodajemy cukier i drożdże. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy z mąką i oliwą. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki kroimy na cieńkie plasterki, cebulę w krążki, szynkę na plasterki. Kukurydzę odsączamy. Ja robię swój sos do pizzy z pomidorów papryki cebuli (dodam na stronę do ewentualnego wykorzystania). Ale można też zrobić tak: przecier pomidorowy mieszam z odrobiną soli, dodaję oregano bazylię i cukier.
po około 45 minutach wyrośnięte ciasto rwę na kawałki i rozwałkowuję na cieńkie okrągłe placki (do 1 cm grubości). Na nich rozsmarowuję sos, posypuję serem żółtym i kładę dodarki: pieczarki, cebulę, szynkę, kukurydzę. Posypuję troszkę ziołami prowansalskimi i znów ser.
Piekarnik ma być naprawdę gorący, to właśnie jeden z kluczy dobrej pizzy. Piękę przez około 10 min (czasem mniej) a następnie (jeśli ktoś ma taką możliwość) podpiekam od góry opiekaczem przez minutę.
Niestety nie mam teraz zdjęcia ale dołączę. Gwarantuję że pizza wygląda i smakuje tak jak w pizzerii.