Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka lat prób, tony przepisów sprawdzonych, w końcu trafiłam na to czego oczekiwałam. Sos na placek robię sama, mam na całą zimę. Przepis na piekarnik gazowy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36317
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5665
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36317
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Składniki
Najpierw nagrzewamy piekarnik na maxa. W tym czasie podgrzewamy lekko mleko, dodajemy cukier i drożdże. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy z mąką i oliwą. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki kroimy na cieńkie plasterki, cebulę w krążki, szynkę na plasterki. Kukurydzę odsączamy. Ja robię swój sos do pizzy z pomidorów papryki cebuli (dodam na stronę do ewentualnego wykorzystania). Ale można też zrobić tak: przecier pomidorowy mieszam z odrobiną soli, dodaję oregano bazylię i cukier.
po około 45 minutach wyrośnięte ciasto rwę na kawałki i rozwałkowuję na cieńkie okrągłe placki (do 1 cm grubości). Na nich rozsmarowuję sos, posypuję serem żółtym i kładę dodarki: pieczarki, cebulę, szynkę, kukurydzę. Posypuję troszkę ziołami prowansalskimi i znów ser.
Piekarnik ma być naprawdę gorący, to właśnie jeden z kluczy dobrej pizzy. Piękę przez około 10 min (czasem mniej) a następnie (jeśli ktoś ma taką możliwość) podpiekam od góry opiekaczem przez minutę.
Niestety nie mam teraz zdjęcia ale dołączę. Gwarantuję że pizza wygląda i smakuje tak jak w pizzerii.