Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Morelowa tarta"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 710
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 710
Składniki
Zimne masło posiekaj z żółtkami. Wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na około 30 min do lodówki.
Morele osącz z zalewy. Formę do tarty wylep schłodzonym kruchym ciastem, formując podwyższony rant. Spód posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu dekoracyjnie rozłóż połówki moreli (miejscem po pestce do spodu).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z tartą, a po chwili zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ciasto około 50 minut.
Gotową tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw na 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy. Później, gdy ciasto będzie zimne, a tłuszcz zastygnie, trudno będzie wyjąć wypiek – delikatny spód może się pokruszyć. Udekoruj ziołami.
10 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 zł.
Dłużej kruche
Spód do tarty lub korpusy do babeczek możesz upiec wcześniej i trzymać w pa pierowej torbie lub zamkniętym pojem niku. Aby nie zwilgotniały i dłużej zachowały kruchość, przechowuj je razem z garścią suchego ryżu. Świeżość wypiekom zapewni także olej. Dodawaj go zamiast części masła do zagniatanego ciasta.
Do wypełnienia tarty zamiast dżemu możesz użyć budyniu.Źródło: Świat kobiety