Wypróbowany przepis na "Morelowa tarta"
Morelowa tarta
Składniki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- olejek migdałowy
- 15 dag dżemu morelowego
- 1 puszka moreli
- zioła
Składniki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- olejek migdałowy
- 15 dag dżemu morelowego
- 1 puszka moreli
- zioła
Etapy przygotowania
Zimne masło posiekaj z żółtkami. Wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na około 30 min do lodówki.
Morele osącz z zalewy. Formę do tarty wylep schłodzonym kruchym ciastem, formując podwyższony rant. Spód posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu dekoracyjnie rozłóż połówki moreli (miejscem po pestce do spodu).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z tartą, a po chwili zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ciasto około 50 minut.
Gotową tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw na 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy. Później, gdy ciasto będzie zimne, a tłuszcz zastygnie, trudno będzie wyjąć wypiek – delikatny spód może się pokruszyć. Udekoruj ziołami.
10 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 zł.
Dłużej kruche
Spód do tarty lub korpusy do babeczek możesz upiec wcześniej i trzymać w pa pierowej torbie lub zamkniętym pojem niku. Aby nie zwilgotniały i dłużej zachowały kruchość, przechowuj je razem z garścią suchego ryżu. Świeżość wypiekom zapewni także olej. Dodawaj go zamiast części masła do zagniatanego ciasta.
Do wypełnienia tarty zamiast dżemu możesz użyć budyniu.Źródło: Świat kobiety
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14710
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 100
Ostatnio komentowane przepisy
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14710
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Torty
- Kremy
Odsłon: 100
Składniki
- 20 dag masła
- 3 żółtka
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- olejek migdałowy
- 15 dag dżemu morelowego
- 1 puszka moreli
- zioła
Zimne masło posiekaj z żółtkami. Wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na około 30 min do lodówki.
Morele osącz z zalewy. Formę do tarty wylep schłodzonym kruchym ciastem, formując podwyższony rant. Spód posmaruj dżemem morelowym. Na warstwie dżemu dekoracyjnie rozłóż połówki moreli (miejscem po pestce do spodu).
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę z tartą, a po chwili zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ciasto około 50 minut.
Gotową tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw na 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy. Później, gdy ciasto będzie zimne, a tłuszcz zastygnie, trudno będzie wyjąć wypiek – delikatny spód może się pokruszyć. Udekoruj ziołami.
10 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 zł.
Dłużej kruche
Spód do tarty lub korpusy do babeczek możesz upiec wcześniej i trzymać w pa pierowej torbie lub zamkniętym pojem niku. Aby nie zwilgotniały i dłużej zachowały kruchość, przechowuj je razem z garścią suchego ryżu. Świeżość wypiekom zapewni także olej. Dodawaj go zamiast części masła do zagniatanego ciasta.
Do wypełnienia tarty zamiast dżemu możesz użyć budyniu.Źródło: Świat kobiety