Do góry

Dania główne Przepis na:

Musaka

Musaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Musaka"

Składniki

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce oregano i słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • oliwa z oliwek
  • po 5 dag masła i mąki
  • 500 ml mleka
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 dag startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Musaka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj oliwą i usmaż na złoto.

  2. Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie włóż mięso i smaż cały czas mieszając. Gdy zbrązowieje, dodaj pomidory oraz koncentrat. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj oregano, paprykę i cynamon. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Do sosu dodaj jogurt, jajko, gałkę oraz ser, wymieszaj.

  4. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż plastry ziemniaków, na nich plastry bakłażanów a na wierzchu mięso. Całość polej sosem. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.

  5. 80 minut  Porcja: 580 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń