Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10708
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4808
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10708
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13058
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4808
Składniki
Ziemniaki i bakłażany pokrój w plastry. Bakłażany posól i odstaw na 30 min, by puściły sok. Przepłucz je wodą i osusz. Każdy plaster posmaruj oliwą i usmaż na złoto.
Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na 2 łyżkach oliwy przesmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Następnie włóż mięso i smaż cały czas mieszając. Gdy zbrązowieje, dodaj pomidory oraz koncentrat. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodaj oregano, paprykę i cynamon. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj trzepaczką, by nie było grudek. Stopniowo wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje. Do sosu dodaj jogurt, jajko, gałkę oraz ser, wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż plastry ziemniaków, na nich plastry bakłażanów a na wierzchu mięso. Całość polej sosem. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C.
80 minut Porcja: 580 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie