Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni"

Naleśniki Złoty Skarb Jesieni

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 1205

Dodano:

Odsłon: 148

Dla wielu z was jesień kojarzy się z żółtymi liśćmi czy powoli zapadającym zmrokiem. Złota polska jesień to zmieniająca się pogoda, ale jeszcze jasno świecące słońce. Jesień to również wyjątkowe smaki. Czym by była przecież jesień bez śliwek czy jabłek. Naleśniki "Złoty Skarb Jesieni" to taka właśnie podróż do smaków jesieni. Pyszny i nieco kwaskowy mus jabłkowy(z wyczuwalnymi kawałkami owoców), a do tego słodkie ciasto naleśnikowe oraz unoszący się wokoło zapach cynamonu. Po prostu pychota. Polecam !

Składniki

  • mleko 500 ml
  • mąka 340 g
  • cukier 30 g
  • cukier waniliowy 30 g
  • olej 100 ml
  • woda gazowana 20 ml
  • jajka 2 szt.
  • smalec 20 g
  • jabłka 300 g
  • cukier 30 g
  • cynamon 30 g
  • woda 40 ml
  • cukier puder 30 g
  • jabłka 2 szt.
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
    Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty i umieszczamy w garnku. Zalewamy 40 ml wody i zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 10 minut na małym ogniu(pilnujemy aby jabłka zbyt mocno się nie rozpadły, chcemy przecież w naleśnikach poczuć jabłka). Studzimy.
    Na wystudzone naleśniki nakładamy po 1-2 płaskich łyżek musu jabłkowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy pokrojonymi w kwadraty jabłkami. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 17 lutego 2018 U mnie z takim musem jabłkowym jadało się makaron. To takie moje wspomnienie dzieciństwa. Z naleśnikami musi być super smaczne:) Muszę zapamiętać i kiedyś zrobić,bo naleśniki lubimy z wszelkimi dodatkami:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń