Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne naleśniki z nadzieniem z białego sera, polane musem truskawkowym. Kapitalny obiad na słodko dla najmłodszych i nie tylko. W przepisie małe triki, żeby żaden naleśnik nie przywarł!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 328
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 332
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 510
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 328
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 332
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 510
Składniki
Ciasto naleśnikowe. Do pojemnika miksera (lub miseczki jakiejś, jak wolisz trzepaczką ;) ) wlej mleko, dodaj mąkę, wodę niegazowaną, jajko i - ważne - łyżeczkę miękkiego masła. Wszystko przypraw bardzo delikatnie szczyptą soli. Staraj się, aby składniki (mleko, jajko, woda) nie były prosto z lodówki. I wymieszaj to mikserem albo czym innym do uzyskania jednolitej konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw to na 15-20 min dla uspokojenia i odpowietrzenia. Dodatek masła sprawi, że naleśniki będą delikatne i nie będą przywierać do patelni - nawet ten słynny pierwszy ;)
Smażenie naleśników Rozgrzej suchą patelnię na palniku. Posmaruj dokładnie jej powierzchnię kostką słoniny, najlepiej nabitej na widelec, co uchroni Cię przed poparzeniem ;). Taki sposób natłuszczenia patelni spowoduje, ze warstewka tłuszczu będzie minimalna i tłuszcz nie będzie wsiąkał w ciasto naleśnikowe. A ze względu na to, że tłuszcz ze słoninki ma wysoką temperaturę dymienia - masz pewność, że nie wytworzą się przy smażeniu szkodliwe związki. Tak a 'propos: taka minimalna dawka cholesterolu ze słoninki na pewno Ci nie zaszkodzi. Na natłuszczoną słoninką patelnię wylej tyle ciasta, aby cienką warstewkę dało się rozprowadzić okrężnym ruchem patelni po jej całym dnie. Z podanych proporcji otrzymasz 6-8 placków naleśnikowych.
Przygotowanie nadzienia Biały ser rozdrobnij widelcem, dodaj cukier, dwa żółtka i wymieszaj dokładnie do uzyskania takiej drobno grudkowej, jednolitej konsystencji. Tak przy okazji - jeśli boisz się salmonelli - zalej jajka przed użyciem wrzątkiem. Bakterie salmonelli - jeśli są - to są na skorupce jajka, wnętrze jest zawsze czyste. I giną w temperaturze coś koło 55 czy 60 stopni. Taki sposób zapewni Ci bezpieczeństwo, jeśli nie masz jajek z pewnego i znanego Ci źródła.
Przygotowanie i podanie naleśników Przygotowany farsz podziel sobie umownie na ilość naleśników, jaka wyszła Ci z Twojego ciasta. Na każdy naleśnik, na brzegu placka nakładaj porcję uformowaną w kształcie wałeczka i zawijaj ją w ten placek. Zrolowane naleśniki posmaż na klarowanym maśle do uzyskania lekko chrupiącej, złotej skorupki. Gorące naleśniki polej musem przygotowanym z rozdrobnionych i posłodzonych truskawek. Smacznego