Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśnikowe wrapy"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13827
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43290
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj wodę mineralną, mleko, całe jajko oraz po szczypcie soli i mielonej słodkiej papryki. Podane zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw na kilkanaście minut.
Gdy ciasto zgęstnieje, partiami smaż na rozgrzanym oleju jasnozłote naleśniki. Zdejmuj je z patelni i odkładaj do ostudzenia.
Mieszane sałaty (najlepiej z czerwonym radicchio, aby farsz był kolorowy) opłucz starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki.
Osącz z zalewy kilka łyżek zielonych oliwek bez pestek. Pokrój je w cienkie plasterki. Umyj starannie garść pomidorków koktajlowych. Osusz je, a potem pokrój na połówki. Możesz też wykorzystać 1-2 większe pomidory i po umyciu oraz osuszeniu pokroić je w kostkę.
Naleśniki połóż na desce lub tacy. Każdy placek posmaruj cienką warstwą majonezu. Kolejno obsypuj naleśniki mieszanką sałat, plasterkami oliwek oraz pomidorami. Na koniec farsz oprósz delikatnie solą oraz pieprzem.
Naleśniki zwijaj w ruloniki. Każdy zwinięty placek przekrój ukośnie na pół. Ustawiaj pionowo, np. w miseczce.Źródło: Świat kobiety