Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Odsmażane ziemniaki z szynką i ogórkiem"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 465
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Składniki
Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie obierz ze skórki i pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski i smaż z dodatkiem odrobiny oleju do zrumienienia.
Cebule obierz, posiekaj, dorzuć do boczku na patelni. Następnie do smażącej się cebuli z boczkiem włóż plastry ziemniaków, smaż je z każdej strony na złoty kolor. Szynkę pokrój w kostkę, ogórki na plasterki. Jajka roztrzep z mlekiem, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na patelnię dodaj posiekany szczypior, pokrojoną szynkę i plastry ogórka. Masą jajeczną zalej wszystko na patelni. Smaż (ale już nie mieszaj), aż jajka się zetną. Posyp siekaną natką pietruszki i od razu podawaj.
<strong>: 45 minut Porcja: 380 kilokalorii</strong>
Gotowane ziemniaki powinny zupełnie ostygnąć, zanim zaczniesz je piec lub smażyć.Źródło: Świat i Ludzie