Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Opolskie żołądki w sosie śmietanowym"
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3274
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 624
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 425
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 187
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3274
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 624
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 425
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 187
Składniki
Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 90 minut.
W tym czasie marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Żołądki odcedź, osącz.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej wrzątkiem, (ew. bulionem drobiowym). Duś pod przykryciem ok. 40 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, przypraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietanę. Całość zagotuj. Przed podaniem udekoruj, np. koperkiem. Serwuj z piure ziemniaczanym.
ok. 3 godzin . 1 porcja 390 kcalŹródło: Tina