Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Opolskie żołądki w sosie śmietanowym"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4362
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1061
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1242
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4252
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4362
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1061
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1242
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4252
Składniki
Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 90 minut.
W tym czasie marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Żołądki odcedź, osącz.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej wrzątkiem, (ew. bulionem drobiowym). Duś pod przykryciem ok. 40 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, przypraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietanę. Całość zagotuj. Przed podaniem udekoruj, np. koperkiem. Serwuj z piure ziemniaczanym.
ok. 3 godzin . 1 porcja 390 kcalŹródło: Tina