Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Opolskie żołądki w sosie śmietanowym"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11070
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5410
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13317
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5085
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11070
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5410
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13317
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5085
Składniki
Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 90 minut.
W tym czasie marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Żołądki odcedź, osącz.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej wrzątkiem, (ew. bulionem drobiowym). Duś pod przykryciem ok. 40 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, przypraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietanę. Całość zagotuj. Przed podaniem udekoruj, np. koperkiem. Serwuj z piure ziemniaczanym.
ok. 3 godzin . 1 porcja 390 kcalŹródło: Tina