Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Opolskie żołądki w sosie śmietanowym"
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4261
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423558
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4261
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423558
Składniki
Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 90 minut.
W tym czasie marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Por oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Żołądki odcedź, osącz.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej wrzątkiem, (ew. bulionem drobiowym). Duś pod przykryciem ok. 40 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie, przypraw gulasz solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietanę. Całość zagotuj. Przed podaniem udekoruj, np. koperkiem. Serwuj z piure ziemniaczanym.
ok. 3 godzin . 1 porcja 390 kcalŹródło: Tina