Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Paprykarz"- szybkie danie-śmietnik, smaczne i niskokaloryczne.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 465
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 532
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 832
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 465
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 532
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 832
Składniki
Wstawiamy ryż do lekko osolonej wody, pokrojoną drobno rybę wrzucamy do garnka i dusimy z odrobiną oleju lub oliwy z oliwek, pod koniec, kiedy ryba robi się miękka, możemy dorzucić już troszkę posiekanej papryczki piri-piri (oczywiście jeśli wybieramy wariant ostry), kiedy mamy gotową rybę, wlewamy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (wg uznania). gotujemy mieszając do momentu kiedy pomidory trochę się zredukują, nabiorą ciemnoczerwonej barwy i staną się gęstsze. (jeśli kupiliśmy pokrojone zajmie to kilka minut, jeśli całe to musimy poczekać aż się rozpadną, można je rozgnieść łyżką w garnku). Kiedy już mamy prawie gotowy sos, dorzucamy jeszcze trochę posiekanych papryczek (radzę uważać z ilością) i kukurydzę (jeśli chcemy, bez też jest ok) i po chwili wsypujemy ugotowany ryż. Drugi wariant to podduszone mięso z kurczaka- jedna pojedyncza pierś podduszona, reszta jak w przypadku ryby, tylko doradzam dodać kukurydzę, do kurczaka pasuje znacznie lepiej. :) Smacznego!